Нашата история

Нашата история

Танцов клуб Паланте е школа по салса и латино танци, основана от Евгени и Лили през 2007г. В превод от испански Pa’lante означава напред, което изразява стремежа на основателите й да вървят в крак с времето и една стъпка напред.

Евгени и Лили танцуват и преподават заедно от 2007г., с първо международно участие като инструктори и изпълнители един месец след събирането си на сцената. Първите пет години от създаването на клуба са изключително динамични понеже са свързани с подготовката и участията в салса състезания и конгреси в страната и чужбина. Евгени и Лили са шампиони на България по салса за 2008г., вицешампиони на България от състезанията за Купа България 2009, 4ти от Европейското първенство в Рим 2009 и полуфиналисти на Световното първенство в Атина, 2009г., като се състезават редом с Фернандо Соса, Адриан и Анита, Таня Канарса. Единствените представители на България, които взимат участиe в най-големия салса форум, организиран до този момент със специален гост, звездата на латино музиката, Марк Антъни, Todo Latino в Атина 2009г.

През 2009г. отваря врати PaLante Dance Studio на ул. Балша 5, което в продължение на 9 години посреща желаещите да се потопят в света на салсата. Евгени и Лили организират специални уроци, партита, екскурзии, участия на групи на фестивали и латино концерти... а рождените дни на PaLante традиционно са едни от най-елегантните и класни събития в българската салса общност. Всяка година Евгени и Лили се стараят да включат нещо ново и интересно за публиката:  покани на специални гости и приятели от цялата страна, включително салса, бачата, кизомба, суинг и танго изпълнители, едни от най-добрите салса звезди и ди джеи от международната сцена, концерт на живо, фотостена, видео заснемане и други.

PaLante KIDS е школата за деца, на възраст от 6г. до 11г. и от 12 до 17г., която взима участие във FANTA DANCE Festival от 2010г. до 2015г.

Паралелно се ражда PaLante Dance Team, една формация, в която вече 11 години се подготвят най-ентусиазираните и най-запалените салсероси за участия на българските и международни фестивали.  

Танцьори, които са или са били част от PaLante Dance Team и PaLante KIDS, може да срещнете и в другите салса школи, както и на фестивални сцени, което е показателно за приноса на Евгени и Лили и ПаЛанте към българската салса общност. Тези танцьори се отличават с нестихващия интерес и любовта си към латино музиката и латино танците, което е нещо, което Евгени и Лили предават на всеки в залата, от начинаещи до напреднали. 

Дългогодишното сътрудничество с мастерите на сиунга Дани и Вели, SwinginMonkeys, дава началото на SALSA& SWING Friends Weekends, по време на които се провеждат Salsa vs Swing battles.

През 2017г. отваря врати PaLante Downtown, амбициозен проект за съживяване на една от най-старите зали за спорт в центъра на София и я превръща в модерна и уютна зала за танци на площ от 200 кв метра.

За всичките 13 години от създаването си досега Паланте имат зад гърба си организирани повече от 30 екскурзии в страната, участия в над 50 международни фестивала, организатори са на едни от най-големите партита в София, както и на международен фестивал в София.  Запознали са хиляди хора с латино танците.

Запазена марка на клуба са откритият  подход на преподаване и създаването на положителна среда, в която всеки може да намери това, което търси. Дали за удоволствие и развлечениe или за професионално развитие, или и за двете, всеки е добре дошъл ако тази концепция резонира с него.