Ориенталски танци

Танци от жени за жени

Корените на Ориенталските танци водят своето начало от дълбока древност, макар точният им произход да остава забулен в мистерията на времето. Според някои изследователи още преди 6000 години в Близко Източния регион и Африка те били изпълнявани като част от култа към женските езически божества и плодовитостта. Макар за тази теория да няма преки доказателства, факт е, че голяма част от движенията, изпълнявани днес в Ориенталските танци наподобяват движенията на природата, а други напомнят за раждането и сексуалния акт. С течение на времето в арабския свят Ориенталските танци се превръщат в социална форма на забавление в семейството, на улицата, както и по време на различни тържества, събирания и сватби.

Съвременните Ориенталски танци се свързват най-вече с Египет и включват разнообразни фолклорни, популярни и класически форми. Въпреки общоприетата от киното представа, изпълнителите са както жени, така и мъже.

През 18 век, с навлизането на Западната култура в близкоизточния регион, се зараждат нови стилове, които водят до появата на сценичния изтънчен Raqs Sharki  (ракс шарки). Терминът от арабски означава „източен танц“ и днес в танцовите среди се използва наравно с името „ориенталски танци“. Познатото название „бели денс“ (танц с/на корема) навлиза с популяризирането на ориенталските танци в САЩ през 1893г. по време на Световния Панаир в Чикаго. Днес ориенталските танци са изключително популярни в целия свят, съществуват многобройни фестивали, на които изпълнители от различни страни показват своето майсторство и обменят опит помежду си, обединени от любовта си към изкуството.

Ориенталските танци нямат за цел да съблазняват никой друг, освен този, който ги танцува. Те са напълно подходящи за всяка възраст, тяло и пол. Заниманията ще отключат красотата, грацията и радостта във всеки, желаещ да опита това екзотично изкуство. Специален акцент в курса е поставен върху креативността и усещанията, които ще ви помогнат да откриете и изразите свободно и уверено себе си.

За кого са подходящи ориенталските танци?

Доказани са терапевтичните въздействия на ориенталските танци: премахване на стреса, подобряване на стойката и пластичността, намаляване на теглото, стимулиране на функцията на вътрешните органи, подготовка на женското тяло и мускулатура за бременността и раждането. 

Богатството на стилове в ориенталския танц ви дава възможност да очаровате близки и познати по всякакъв повод. Направете изненадващ сватбен танц, влезте в образа на приказна танцьорка на тимбилдинг, рожден ден или друго тържество, поемете по пътя на сценична кариера. Очакват ви много нови запознанства, усмивки, възторг, семинари, танцови покази и хафла забавления!

Часовете са разделени на 3 основни нива, според степента на овладяване на танцовото изкуство и желанията за танцово развитие: начинаещи, средно напреднали и напреднали. По време на занятията се изучават различни форми на египетския танц – класически, фолклорни и модерни: класически ракс шарки, балади, саиди (танц с пръчка), шааби, мелая леф, гауази, танц с воал, танц с ветрила, танц с крила.

За преподавателя:

Катрин  е професионален режисьор, танцьор и преподавател по ориенталски танци.  Занимава с различни видове изкуства от малка. Страстта й към Изтока я води няколко пъти в Азия, а през 2008 г. запалва искрата и тя се влюбва в ориенталските танци. Участва като солист в белиденс спектакли и  шоу програми. Посещава редовно семинари с утвърдени учители от България, Италия, Египет и Германия: Gamal Seif, Mahdy Emara, Nwarin Gad, Marta Korzun, Mayoudi, Asmahan, Boyana Petrova, Izida, Shams са част от имената. За нея ориенталските танци са най-добрият начин да се изпълни с женски магнетизъм и оптимизъм. Методиката, по която преподава е обогатена с актьорски похвати, които ще ви помогнат лесно, трайно и приятно да усвоите езика на ориенталските танци.